Boeing 747 från British Airways

Flygbranschen är på väg att återhämta sig. Ett tydligt tecken är att flygbolagen nu hämtar tillbaka stora flygplan från uppställningsplatserna i öknen i västra USA.

När efterfrågan på flygresor minskar och linjer läggs ned, då hamnar flygplanen ofta i öknen. När finanskrisen slog till valde flygbolag som British Airways, United Airlines och Cathay Pacific att ställa av ett antal av sina största flygplan, Boeing 747.

Jumbojet efter jumbojet flögs till uppställningsplatser i västra USA, exempelvis till Victorville i Mojaveöknen i Kalifornien, där det varma och torra vädret är gynnsamt för flygplanen inte ska börja rosta.

Men nu börjar 747:orna att återvända. Av de 112 flygplan som lades i malpåse i början av förra året, har 72 återgått i trafik.

Juni var den första månaden sedan januari 2009 som antalet 747:or som togs tillbaka i drift översteg det antal som lades i malpåse, skriver Bloomberg.

British Airways återtog en 747:a i drift i maj för att sätta in på flygningar mellan London och New York, och tar in ytterligare en maskin i trafik i oktober. United har satt in en tidigare pensionerad jumbojet på flygningar till Asien och Europa och Cathay Pacific har hämtat tillbaka fem fraktflygplan från öknen.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer