Ryanair inför obligatorisk bokningsavgift (Foto: Flickr/ Rev Santino)

Ryanair tar bort incheckningsdiskarna på flygplatserna och övergår till incheckning endast på webben, det har vi berättat tidigare. Nu meddelar Ryanair att diskarna försvinner 1 oktober och att priset för att checka in på nätet blir 5 euro – för samtliga passagerare.

Incheckningen på webben görs med hjälp av resans bokningsnummer och resenären skriver själv ut sitt boardingkort. Webbincheckningen är öppen från 15 dagar innan avresa, fram till fyra timmar före avgång.

Den som har bagage att checka in lämnar väskan i ett så kallat ”bagage drop” på flygplatsen. Passagerare som reser med bara handbagage går direkt till säkerhetskontrollen.

Övergången sker i tre faser. Från 19 mars kostar webbincheckning 5 euro, cirka 56 kronor, per person och resa för den som har bagage som checkas in på webben och 10 euro, cirka 115 kronor, för den som checkar in bagaget på flygplatsen. Märk väl att avgiften är bara för incheckning och att en avgift per väska tillkommer, på för närvarande 20 euro, cirka 230 kronor, per väska. Att resa med handbagage och checka in på nätet kostar inget under den här perioden – precis som idag.

Från 1 maj kommer webbincheckningen att kosta 5 euro för samtliga passagerare, även den som reser med bara handbagage. Den som checkar in bagage på flygplatsen istället för på nätet får betala en avgift på 20 euro, cirka 230 kronor, per person och resa – utöver kostnaden för bagaget, vilket alltså blir 20 euro till.

När de nya rutinerna är helt i bruk, från 1 oktober, måste alla passagerare checka in på nätet. Någon möjlighet att checka in på flygplatsen kommer inte längre att finnas. Samtliga passagerare tvingas då betala en avgift för webbincheckning på 5 euro – även den som inte har bagage att checka in.

Resultatet blir alltså att en biljett med Ryanair blir 5 euro, drygt 50 kronor, dyrare än idag – eftersom det inte går att välja bort avgiften för webbincheckning.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se
Foto: Flickr/Rev. Santino

Kommentarer

kommentarer