Saipan i norra Marianerna

Visst lockar resmål som ännu är ganska okända?

Vi reser gärna till platser där kompisarna, grannarna eller släktingarna inte varit. Tror du mig inte? Titta på vad resetidningarna skriver om – och på hur rubrikerna formuleras. Artiklar om ”hemliga öar” eller ”okända stränder” är pålitliga tidningssäljare som ständigt återkommer.

Beroende på vilken resetidning du läser har ”det hemliga” förstås olika förklaringar. Ibland betyder det bara att charterresenärerna inte hittat dit än (Aftonbladet Resa, Expressen Res, Allt om Resor), men att vi som reser på egen hand förmodligen haft koll på resmålet i åtskilliga år.

Ibland är den där ”okända pärlan” verkligen en väl förborgad hemlighet för alla utom den mest äventyrlige ryggsäcksluffaren – på grund av att destinationen helt saknar infrastruktur. Glöm hotell och restauranger, nöj dig med en fönsterlös bungalow och färsk fisk direkt från havet (Vagabond).

Men det finns en tredje slags hemliga resmål, betydligt mer ovanliga. Destinationer som har allt en resenär kan önska: fina hotell, bra restauranger, långa vita stränder och snorkelvänligt vatten, men som ändå lyckats hamna långt utanför svenskarnas vanligtvis välutvecklade reseradar.

Hand upp om du känner till öarna Saipan, Tinian och Rota.

Inte det?

Jag gjorde det inte heller, fram till för några dagar sedan. Nu har de seglat långt upp på önskereselistan. Varför? Tja, för att jag inte känner någon som varit där – öarna är så hemliga de bara kan bli – och för att de verkar vara spännande resmål.

Saipan, Tinian och Rota tillhör norra Marianerna och ligger utspridda i Stilla havet öster om Filippinerna, söder om Japan. De beskrivs som paradisöar med fantastiska stränder, kristallklart vatten med fin dykning och snorkling, surrande djungel, skönt nattliv, fler än 200 restauranger, gott om aktiviteter och en intressant nutidshistoria.

Det sistnämnda förklaras med att öarna var skådeplats för strider mellan Japan och USA i slaget om Stilla havet, och spåren finns fortfarande kvar att se både i djungeln och på havets botten.

En snabbsökning på svenska i Google visar att det inte finns något resereportage skrivet om norra Marianerna – åtminstone inte som lagts ut på nätet – och att endast en researrangör, Kilroy, nämner öarna på webben. De enda turister som tycks ha hittat dit i någon större utsträckning är japaner och ryssar.

Händelserna under andra världskriget sätter sina spår även i det praktiska livet. Öarna har än idag starka kopplingar till USA. De har visst självstyre, men engelska är ett av de officiella språken och US-dollar används som valuta. Med tanke på dollarns nuvarande tapp mot kronan lyfter det Saipan, Tinian och Rota ytterligare några snäpp på reselistan.

Kanske blir det av redan i vinter? Högsäsong är från december till mars, med en medeltemperatur på 28,5 grader.

Låter ju lika behagligt som hemligt.

Kommentarer

kommentarer