Snart färdigblossat i Turkiet (Foto: Flickr/daviddennisphotos.com)

Länderna med rökförbud på offentlig plats blir fler. I sommar har turen kommit till två av våra mest populära semesterländer.

Fritt fram att röka på krogen bara för att du lämnat Sverige? Inte alls. Även traditionellt rökvänliga turistländer som Turkiet och Grekland inför snart rökförbud.

I Grekland börjar rökförbudet på offentliga platser, till exempel restauranger, klubbar och ouzerior att gälla vid kommande månadsskifte. Grekland har störst andel rökare av de europeiska länderna, 45 procent av grekerna röker.

Landets rökförbud får ett kryphål, etablissemang med en golvyta som är mindre än 70 kvadratmeter får själva bestämma om rökning ska tillåtas eller ej.

Bötesbeloppet för den som ertappas med att röka där förbud råder blir 50 euro, drygt 500 kronor.

I Turkiet drar man åt tumskruvarna betydligt hårdare på rökarna. Bötesbeloppet blir förvisso lägre, cirka 230 kronor, men förbudet får inga undantag. Det ska tillämpas på restauranger och barer, men även i taxibilar, tåg, fartyg, och på idrottsarenor.

Turkiet går så långt att tv-scener med tobaksprodukter inte längre tillåts och tobaksföretag får inte längre göra reklam i landet.

Svenskar som vill ta ett semesterbloss kanske inte påverkas allt för mycket ändå. Förbudet gäller inte på uteserveringar.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se
(Foto: Flickr/DavidDennisPhotos.com)

Kommentarer

kommentarer