Eggieman i Kapstaden

Alla stora mästerskap innebär förhoppningar för hemmanationen.

Annons:
SAFARI I SYDAFRIKA

Nyfiken på en safari i Sydafrika? Hos svenska researrangören Sydafrikaresor kan du kombinera Krugerparken med en bilresa längs vackra Garden Route: Safari Sydafrika

Sportsliga sådana i första hand, men numera handlar det lika mycket – eller kanske mer – om ekonomiska och politiska målsättningar.

Turistnäringen i ett land som arrangerar ett OS eller fotbolls-VM räknar alltid med att uppmärksamheten ska leda till fler besökare och uppsving för hotell, researrangörer och flygbolag, även efter att den sista passningen slagits och medaljerna delats ut.

Men det är långt ifrån självklart att sådana förhoppningar slår in.

Efter vinter-OS i Vancouver tidigare i år svarade 40 procent av de som röstade i vår webbfråga att de blev mindre intresserade av att resa till Vancouver och Whistler efter att ha sett sportsändningarna på tv. Oväntat, och ett bakslag för en stad som satsat så många miljarder på att synas.

Hur det blir med resandet till Sydafrika efter fotbolls-VM återstår att se, men många säger att den här hösten kan bli den bästa tiden på många år att besöka landet.

När värmen återvänder (det är vinter och ganska kyligt just nu) och högsäsongen drar igång framåt oktober är Sydafrikas hotell och restauranger fortfarande i toppskick efter upprustningen inför VM,
vägarna har förbättrats och flygplatser renoverats – och dessutom kommer priserna att vara betydligt lägre än vad de är just nu under mästerskapen.

Sydafrika hyser många oerhört fina resmål, från Kapstaden som är en av världens häftigaste platser och en av de bästa restaurangstäderna på klotet, till vingårdar, dykning, safari och en väldigt varierad och
vacker natur. För att bara nämna något.

Som de flesta nog vet, har landet också problem med fattigdom och kriminalitet som du som besökare måste sätta dig in, men med ett aningen förhöjt säkerhetstänkande – som att alltid åka taxi från
restaurang till hotell, till exempel – behöver du inte oroa dig för din säkerhet mer än i många andra länder.

Jag har bara varit i Sydafrika en gång, i Western Cape för ett par år sedan, men minns det som ett av de absolut främsta resmål jag besökt.

Jag hoppas kunna resa tillbaka snart, kanske redan i höst. Och jag tycker att du ska fundera på att göra likadant.

En ytterligare bonus med en höstresa till Sydafrika är att de där oerhört irriterande vuvuzelorna kommer att ha tystnat vid det laget.


Kommentarer

kommentarer