Googles planer att ge sig in i prisjämförelseområdet möter hårt motstånd. Googles bud på företaget ITA har försenats på grund av amerikanska antikorruptionslagar, men snart kommer svaret på om affären accepteras.

Förra året tillkännagav Google att företaget kommit överens om ett köp värt 700 miljoner dollar för det amerikanska bolaget ITA. ITA som forskar inom teknik och är baserat kring prestigefyllda teknikuniversitetet MIT i Massachusetts, USA, har utvecklat ett program som söker priser på flyg. Med hjälp av avancerade algoritmer kan programmet sedan jämföra priserna och presentera det billigaste alternativet.

Google planerar att med hjälp av ITA:s teknik kunna erbjuda helt nya typer av sökalternativ. Istället för att vara begränsad till att endast söka på flygningar vill google kombinera prisjämförelsen med sin egen sökmotor. Tanken är att kunna erbjuda sökningar där kunden kan skriva in vaga söktermer som ”soligt resmål i december under 6500 kronor” och sedan kunna presentera alternativ komplett med priser.

Googles planer har retat upp många av de företagen som idag erbjuder konsumenter att söka bland avgångar och boka flyg. En grupp företag, bland dem Expedia, Travelocity och Kayak, har gått samman och startat sajten FairSearch.org där man lobbar emot en kommande affär. Företagen menar att Googles planer kommer att innebära sämre möjligheter till att jämföra priser och mindre valmöjligheter för konsumenten, då konkurrensen tas bort.

Google menar dock att om affären blir av kommer den inte påverka det nuvarande läget eftersom Google fortfarande inte planerar att erbjuda bokningstjänser på sin egen sida. Google kommer istället att även i fortsättningen länka till de redan nu existerande sidorna som tillhandahåller möjligheter att köpa själva resan.

Resultatet av den utredning som USA:s konkurrensverk nu bedriver är planerat att komma inom en snar framtid.

ALEXANDER DANGLER
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer