Jag har checkat in ofta de senaste dagarna.

Inte bara rent fysiskt på flygplatser och hotell, utan på olika platser här i USA i mobilen via Foursquare. Senast checkade jag in på Starbucks på Delancey Street i New York City, där jag skriver det här.

Foursquare är, för dig som inte hängt med, en slags lokaliseringstjänst där du och dina vänner visar var ni befinner er och delar med er av tips från just det stället.

Foursquare har också vissa spelelement som gör att den som är en flitig användare kan låsa upp sköldar, så kallade ”badges” – till exempel The Explorer Badge för fler än 25 incheckningar på olika geografiska platser – och om du checkar in tillräckligt många gånger på en viss plats kan du bli borgmästare där.

Jag hade till exempel, för ett tag, nöjet att vara borgmästare av hamnen i Katapola på den grekiska ön Amorgos …

Badges och borgmästare kan vara lite småkul, men de delarna av Foursquare intresserar mig egentligen inte så mycket. Fördelarna är helt andra.

1. Geolokalisering må vara ett tråkigt ord – men det är förbaskat kul att se var folk befinner sig. Och att kunna visa var i världen du själv är.

2. Nyttiga tips i massor. När jag checkade in på hotellet här på Lower East Side, och checkade in på samma hotell i Foursquare, fick jag genast mängder av tips på ställen i området. Vinoteket på hörnet på Rivington Street har goda frikadeller i tomatsås – det har flera matgäster tipsat om.  Dörrvakten på klubben mitt emot är en sur jäkel, och gatans godisbutik är tydligen en av de mest välsorterade på Manhattan. Och så vidare.

3. Specialerbjudanden. Restauranger, hotell, kaféer och butiker har upptäckt Foursquare. Här i USA är det vanligt med specialerbjudanden för den som checkar in hos dem på Foursquare. Ben&Jerry’s i Burlington, Vermont, gav till exempel tre glasskulor för tre dollar när jag visade upp min incheckning. Bara en sån sak. Billigare Ben&Jerry’s. Behöver du fler skäl att testa Foursquare?

4. Foursquare hjälper dig minnas resorna. Vad hette den där butiken i Paris, eller klubben i Amsterdam? Kolla din Foursquarehistorik så har du dina incheckningar på ett ställe. Det finns också en app till Foursquare, MapMyFoursquare, som visar alla dina incheckning på en karta – rena drömmen för den som gillar att upptäcka världen.

Några nackdelar då? Inte med själva Foursquare. Främsta haken är så klart att det krävs ett wifi-nät för att du ska kunna checka in när du är utomlands – eftersom du med största säkerhet inte vill betala tusentals kronor för 3G-roamingen.

Ett annat problem är att Foursquare inte är den enda aktören. En del använder den liknande tjänsten Gowalla och Facebook har nyligen lanserat Places, dock ännu inte för svenska användare. Det gör att dina incheckande vänner kanske finns på olika ställen, tyvärr.

Känslan är ändå att Foursquare har ett försprång. Fixa ett konto du också, så kan vi hålla koll på varandra. Mitt användarnamn på Foursquare är ingman_bortabra, bara att lägga till mig som vän.

Kommentarer

kommentarer