Jakten på den billiga flygbiljetten (Foto: Istockphoto.com/mishakov)

En matematiker har tagit fram en avancerad formel för när en flygbiljett ska bokas för att priset ska vara så lågt som möjligt. Svaret är: åtta veckor innan avresan sker.

Alla som brukar boka flygresor har ställt sig frågan mer än en gång: när ska jag boka? Väntar man för länge blir biljetten ofta dyr, men bokar man för tidigt är priset i regel också högt.

Någonstans mittemellan bör man slå till, men exakt när? Nu finns svaret, en matematisk formel som ser ut så här: ∏A = gUG + min(k – g, (1 – g)(1 – r)).

Om du tycker att den ser lite skräckinjagande ut – det tycker vi – kan vi berätta att svaret blir åtta veckor. Formeln har tagits fram av matematikern Makoto Watanabe och publicerades i senaste numret av Economic Journal.

Förutom att Watanabe menar att åtta veckor är den gyllene regeln för att hitta den billigaste flygbiljetten, har hans studier också visat att biljetterna ofta är dyrare om de bokas tidigt på dagen, skriver The Guardian.

Förklaringen ska vara att affärsresor ofta bokas under dagen, vilket gör att priserna då är högre, medan privatresenärer bokar på kvällen och då får ett bättre pris.

Så, ska vi lita på rönen? Nej. Det räcker med magkänslan och erfarenheten från mängder av flygbokningar för att inse att även åttaveckorsregeln har uppenbara brister. Formeln tar knappast hänsyn till den komplicerade värld av prissättningar, rabattkampanjer och affärsmodeller som finns inom flyget.

Den som exempelvis bokade en resa till New York i början av september för åtta veckor sedan, lär ha förbannat Watanabes formel när Delta Air Lines släppte billliga kampanjbiljetter i början av augusti …

GÖRAN INGMAN
goran@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer