Golf i Nordkorea

Av den nordkoreanska regimens alla förhärligande ”fakta” om ledaren Kim Jong Il, finns ett jag gillar mer än de andra: påståendet om diktatorns anmärkningsvärda talang för golf.

Kim Jong Il gick 1994, enligt medier i Nordkorea, en 18-hålsrunda på 38 slag under par, inklusive elva hole in one!

Rundan är 20 slag bättre än den näst bästa golfscore över 18 hål någon annan i världen mäktat med. Ännu mer häpnadsväckande var att Kim Jong Il aldrig hade spelat golf tidigare innan han slog ut på rekordrundan – en naturbegåvning utöver det vanliga, alltså.

Så, varför skriver jag det här?

Jo, du som spelar golf har möjlighet att resa till Nordkorea i vår och vara med i landets första amatörgolftävling, North Korean Amateur Golf Open, läser jag i Wall Street Journal.

Tävlingen går på samma bana, Pyongyang Golf Course, där Kim Jong Il satte sitt svårslagna rekord. Inte är så konstigt, eftersom det är Nordkoreas enda golfbana.

Enda kravet för att vara med är att du har ett golfhandicap. Högt eller lågt, spelar ingen roll.

Resan kostar 999 euro och låter faktiskt som en riktigt bra deal. Förutom fyra dagars golfspel ingår tågresa till Nordkorea från Kina, visum, alla måltider, boende på femstjärnigt hotell, och en tredagars rundresa i landet.

Jag spelade golf en sommar för länge sedan. I dag samlar klubborna råttbajs på vinden och handicapkortet gulnar i en pärm, men den här Nordkorearesan får mig nästan att fundera på comeback.

Kommentarer

kommentarer