EasyJets gröna motor

EasyJet blir första flygbolag i världen att använda sig av nanoteknik för att sänka bränsleförbrukningen. Tekniken som redan används av den amerikanska militären minskar luftmotståndet genom att täcka planet med en tunn beläggning.

Det tunna lagret är en polymer och mindre än en miljondel meter tjockt. På ett helt flygplan väger beläggningen mindre än 113 gram.

Företaget som tagit fram tekniken uppskattar att den kommer spara cirka 1-2 procent på bränsleförbrukningen. EasyJet har belagt åtta stycken flygplan för att utvärdera resultatet under ett år.

EasyJet är redan idag ett företag med stort miljöengagemang. Enligt bolagets egna beräkningar släpper en passagerare som flyger EasyJet ut cirka 22 procent mindre växthusgaser än genomsnittet.

Flygbolaget har en av Europas nyaste flygplansflottor med en medelålder på fyra år per plan och en av Europas högsta beläggningar per flygning med över 87 procent fullsatta flygplan. EasyJet har därtill redan introducerat flera innovativa tekniker som specialutvecklade motorer och taxning på flygplatserna med endast en motor påslagen.

– Effiktivitet ligger i EasyJets DNA. Om vi kan hitta nya sätt att minska bränsleförbrukningen kan vi både hjälpa miljön och våra kunder genom att ge dem lägre pris på våra biljetter. Det borde ligga i alla flygbolags intresse att aktivt arbeta med att minska vår påverkan på miljön, säger Carolyn McCall som är vd på EasyJet.

ALEXANDER DANGLER
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer