Iceland Express 1890 kr till NYC

Lågprisbolaget Iceland Express marknadsför just nu sina nya linjer till New York och Boston från Stockholm och Göteborg, vi skrev en notis tidigare idag. Rutterna startar i juni och beskrivs så här i ett pressmeddelande:

”Att resa till USA blir nu riktigt billigt. Med priser från endast 1 890 kr för en enkelbiljett, inkl. skatter och avgifter, finns det ingen anledning att stanna hemma. Lågprisbolaget Iceland Express öppnar helt nya linjer från Göteborg och Stockholm till Boston och New York.”

I ett annat stycke i samma pressmeddelande läser jag att ”priset är oerhört lågt”.

Visst låter det bra? Alla vill vi flyga så billigt som möjligt till USA. Problemet är bara att Iceland Express inte har täckning för sitt lågprisskryt.

Ett frånpris på 1890 kronor per enkelväg ger ett totalpris på – som billigast – 3780 kronor för en tur/retur. Till det kommer kortavgift på en procent av resans pris, avgift för att välja sittplats på 49 kronor per resväg (vilket blir fyra stycken, eftersom resan sker med flygbyte i Reykjavik) och dessutom kostnad för mat ombord*.

Att få en biljett för under 4000 kronor blir i princip omöjligt, ens på de allra billigaste avgångarna. Och när jag söker biljetter under sommaren finns ytterst få till startpriset 1890 kronor, det handlar snarare om runt 3000 kronor per enkelväg på nästan alla resor – vilket ger ett slutpris en bit över 6000 kronor.

Billigt? Inte alls. Framförallt inte med tanke på att du får flyga en liten Boeing 737 till Reykjavik och där byta till en annan 737:a för vidare transport till New York eller Boston, flygtiden blir strax över tio timmar.

Jag flyger till New York i maj, med SAS. För direktflyg Arlanda – Newark betalar jag 4495 kronor. Jag flög samma sträcka med Continental Airlines i höstas och betalade strax över 4000 kronor.

En snabbsökning på Flygresor.se visar att det finns gott om resor till New York i sommar med större och bekvämare flygplan från reguljärbolag som British Airways, KLM och Lufthansa i prisspannet 4000 – 5000 kronor.

Hand upp den som väljer att flyga Boeing 737 via Island för samma pris – eller dyrare.

* Kostnader som vanligtvis ingår i biljettpriset hos reguljärflygbolagen.

Kommentarer

kommentarer