Svalbard arktis (Foto: Göran Ingman)

Jag lider av en svår fixering vid isberg och arktiska miljöer.

Efter att ha kryssat i Diskobukten på Grönland och till Antarktis från Eldslandet i Argentina – båda gångerna med Hurtigrutens expeditionsfartyg MS Fram, borde jag kanske vara nöjd.

Inte alls. Det funkar precis tvärtom. Skönheten i de karga miljöerna, det förbluffande rika djurlivet, känslan av att befinna sig evigheter från resten av världendet lockar mer och mer.

Svalbard står högt på önskelistan och har funnits i tankarna i några år, kanske kan ett besök bli av nästa sommar. Längre än så har inte mina arktiska resedrömmar sträckt sig.

Fram till nu. När jag fick reda på det här: Under 66 dagar nästa sommar går en expeditionskryssning runt Nordpolen (!), arrangerad av Quark Expeditions.

Det blir en unik resa på många sätt. Att få runda Nordpolen är få förunnat och det sker dessutom ombord på den ryska isbrytaren Kapitan Khlebnikov. Ett fartyg som nästan har ikonstatus i arktiska vatten med rekordet i antal seglatser genom Nordvästpassagen.

Kapitan Khlebnikov går i pension som kryssningsfartyg 2012 och 66-dagarskryssningen är en farvälresa.

Färden börjar och slutar i Anchorage. På kryssningen runt polen besöks platser som Wrangel Island (med högst isbjörnstäthet i världen), Baffin Island, Grönland (såväl Ilulissat och Kangerlussuaq på västkusten som Scoresby på östkusten), Ny Ålesund i Spetsbergen, Murmansk, Frans Josefs land och Novaya Zemlya.

Låter det inte helt fantastiskt?

Problemet är, som alltid, priset. Kryssningen startar på 66 000 dollar, cirka 463 000 kronor! Och då ingår inte flygresan till och från Anchorage …

Det stannar med andra ord vid en dröm. En arktisk önskedröm.

Kommentarer

kommentarer