Delta stjärtfenor

BortaBra.se kan avslöja att Delta Air Lines lägger ned sin nystartade linje mellan Arlanda och JFK i New York, bara ett år efter att den lanserades.

Rykten har under några dagar talat om en nedläggning av linjen. Nu bekräftas det officiellt av Air France-KLM som har hand om partnerbolaget Deltas försäljning i Sverige.

– Vi avbryter flygningarna mellan Arlanda och JFK från den 6 september och återupptar dem igen sommaren 2012, säger Noud Duyzings som är Sverigechef för Air France-KLM till BortaBra.se.

När linjen startades för ganska exakt ett år sedan, var den en uttalat permanent rutt, med flygningar året runt. Förklaringen till höstens nedläggning är, enligt ett uttalande från Delta, vikande efterfrågan och att företaget drar ned på sina transatlantflygningar för att kompensera för ökade bränslekostnader.

Att efterfrågan på flygresor till USA skulle vara vikande stämmer knappast. För bara två veckor sedan gick Swedavia, tidigare Luftfartsverket, ut med uppgifter om att efterfrågan på flyg till USA är ”rekordstor” och efterlyste fler aktörer.

– Flygkapaciteten mellan USA och Sverige motsvarar i dagsläget inte den efterfrågan som finns. Situationen skapar gynnsamma förhållanden för fler flygförbindelser året runt till USA, sa Swedavias koncernchef Torborg Chetkovich då.

Enligt Swedavia har svenska flygplatser haft 25 000 direktresenärer fler hittills i år än ifjol och antalet resenärer i april översteg det tidigare rekordet – från år 2000 – med tio procent. Samtidigt ökade också antalet besökare från USA till Sverige.

När Delta lägger ner sin linje i september finns bara två direktflyg från Sverige till New York kvar: SAS och Continental.

Enligt danska medieuppgifter lägger Delta Air Lines även ned linjen mellan Kastrup och JFK. Där görs den sista flygningen den 12 september.

Resenärer som bokat biljetter med Delta till New York erbjuds ombokning med Air France-KLM, via antingen Paris eller Amsterdam.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer