Burmas gyllene pagoder

Vi har skrivit en hel del om Burma på BortaBra de senaste två åren.

Det slutna landet norr om Thailand lockar oss något vansinnigt, men hittills har militärjuntans grepp om Burma fått oss att stanna vid drömmar om att en dag få besöka exotiskt klingande destinationer som Mandalay, Rangoon och Pagan.

Att resa till Burma har varit fullt möjligt. Problemet är att de pengar du som turist gör av med i landet med största säkerhet hamnar hos de styrande generalerna, eftersom juntan äger de flesta hotellen och turistföretagen.

Och framförallt: Burmas opposition, med den numera ur husarresten frigivna Ang San Suu Kyi i spetsen, har tidigare uppmanat utländska turister att bojkotta Burma – just för att juntan varken ska få några intäkter eller det tysta erkännande som automatiskt följer i spåren på en ökad turistström.

Nu är situationen delvis en annan. Ang San Suu Kyi uppmanar inte längre till bojkott och reseföretagen börjar snegla mot Burma. Vissa gör mer än så.

Jambo Tours meddelar idag att företaget från och med i höst startar resor till Burma, gruppresor med svensktalande färdledare till platser som Rangoon, Mandalay, Maymyo, Popaberget, Pagan, Heho och Inlesjön. Resan kan kombineras med några dagars sol och bad i Ngapali vid Bengaliska viken.

Jambo är inte första svenska arrangör att plocka in Burma i programmet, men först ut av de mer välkända reseföretagen. Något som talar för att Burma verkligen är på gång och kan bli en destination att räkna med för nyfikna svenska resenärer.

Att man på Jambo är medvetna om riskerna med att arrangera resor till Burma, ur ett politiskt perspektiv, framgår tydligt. I pressmeddelandet skriver företaget:

”Detta innebär att Jambo Tours i största möjliga utsträckning använder sig av privatägda hotell, transportmedel och restauranger för sina researrangemang och genom sin agent stödjer lokala initiativ och projekt som bidrar till att utveckla oberoende arrangörer och långsiktigt hållbar turism. Av de intäkter som skapas genom skatter, visum- och tillståndsförsäljning och andra offentliga avgifter beräknas för närvarande ca 85 procent gå till lokalt aktiva turismintressenter varav majoriteten är privata eller direkt kopplade till de lokalsamhällen som resorna besöker.”

Gott så. Att arrangera resor till ett land som Burma är en balansgång. Å ena sidan: turism är en viktig och god kraft som kan förändra samhällen till det bättre. Å andra sidan: juntan får inte gynnas så mycket av inkommande turism att demokratiseringsprocessen i Burma riskerar att fördröjas.

Var gränsen går vet knappast varken Jambo Tours eller du och jag. Vi måste själva ta ställning och följa utvecklingen.

Jag lutar åt att resa. Inte bara för att Burma kittlar mitt reseintresse och länge har gjort så, utan för att jag i det här skedet tror att Burma behöver all uppmärksamhet landet kan få. Och för att vi som reser dit kan komma tillbaka som ambassadörer för landet och människorna, mot militärdiktaturen.

Vad säger du, vill du resa till Burma? Redan i höst?

Kommentarer

kommentarer