Google Earth på Iphone

I somras skrev vi om Iphoneprogrammen som förenklar resan. Nu har vi hittat en bunt nya appar vi gillar.

I den förra artikeln tipsade vi om apparna från Flight Status, iTranslate, Skype, WeatherPro, Currency, Hotels.com och Kayak. De är fortfarande aktuella och bra hjälp för den Iphoneförsedde resenären, men det finns ett gäng nykomlingar att kolla in. Vissa är riktigt nyttiga, andra bara roliga tidsfördriv.

Fakta / Iphone på resan

Programmen finns att ladda ned i App Store i Itunes, tillsammans med hundratals andra reserelaterade apps. Vissa är gratis, andra kostar. Länkarna i artikeln går direkt till Itunes Store och fungerar bara om du har Itunes installerat på din dator.

Tänk på att inte surfa i mobilnät med din Iphone när du är utomlands. Kostnaden varierar från land till land, men det kostar nästan alltid mer än vad du vill betala. Ibland ruinerande mycket.

Se till att telefonen är inställd så att data-roaming inte är tillåten (vilket smart nog är grundinställning i Iphone) och surfa på wifinät istället. Är du osäker på om data-roaming är avstängd, kollar du under Inställningar –> Allmänt –> Nätverk.

Flygresor.se

Leta billiga flygbiljetter var du än är. Biljettsökningen från Sveriges största prisjämförelsesajt för flygbiljetter finns nu att ladda ned till Iphone. Appen från Flygresor.se är gratis och fungerar lika smidigt som sajten gör. Programmet är ett betydligt bättre alternativ än den amerikanska konkurrenten Kayaks app som vi nämnde förra gången.
Kostar: gratis.
Direktlänk till Itunes Store

Google Earth

Resor, kartor och satellitbilder hör liksom ihop. Vi vet inte riktigt hur vi lyckades missa Google Earths app i den förra artikeln, men nu gör vi bättring. Om du missat att ladda hem den, fixa direkt. Att ha hela planeten i handflatan kan förvandla vem som helst till Vasco da Gama.
Kostar: gratis.
Direktlänk till Google Earth i App Store

REI Snow Report

Ska du på skidresa och vill ha koll på snödjup, liftstatus och när senaste pudersnön föll? Då ska du kolla in den här gratisappen från REI. Den täcker fler än 200 skidorter världen över och visar även kartor, webbkameror och Twitteruppdateringar från destinationerna.
Kostar: gratis.
Direktlänk till appens sida i Itunes Store

Lonely Planet

Välkända guideboksförlaget Lonely Planet säljer numera sina guider även för Iphone. Praktiskt att ha informationen i telefonen, men det kostar! Först laddar du ner huvudappen för sju kronor, sedan betalar du per reseguide. En guide till Berlin, Bangkok eller Shanghai kostar till exempel 109 kronor. Lonely Planet har just nu en kampanj som gör att du får en guide till San Francisco och en mexikansk/spansk ljudordbok på köpet när du laddar ned appen för sju kronor.
Kostar: 7 kronor + en (stor) summa per nedladdad guide.
Direktlänk till Lonely Planet i App Store

LiveATC.net

Mer för skojs skull än praktisk nytta, kanske. Med den här appen kan du lyssna direkt, i realtid, på kommunikationen mellan flygledare och piloter på ett stort antal flygplatser världen över.
Kostar: 22 kronor.
Direktlänk till Itunes Store

Wi-Fi Finder

Vi har inte testat den här appen – än. Men om beskrivningen håller vad den lovar måste den vara bra. Med hjälp av telefonens gps tipsar Wi-Fi Finder om var det närmaste trådlösa nätet finns, både gratis- och betalnät. Programmet, som är gratis, håller koll på trådlösa nät på över 200 000 platser i 135 länder. Enda nackdelen är att man inte gärna 3G-surfar utomlands för att hitta ett trådlöst nät. Blir på tok för dyrt. Men när du hittat ett nät, kan du leta efter nästa.
Kostar: gratis
Länk direkt till Wi-Fi Finder i Itunes Store

GÖRAN INGMAN
goran@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer