Iphone - bästa resesällskapet?

Har du en iphone och gillar att resa? Grattis! Till telefonen finns massor av appar, program, för resan. Vi listar de vi gillar bäst.

Fakta / Iphone på resan

Programmen finns att ladda ned i App Store i Itunes, tillsammans med
hundratals andra reserelaterade appar. Vissa är gratis, andra kostar.

Tänk på att inte surfa i mobilnät med din iphone när du är utomlands.
Kostnaden varierar från land till land, men det kostar nästan alltid mer än vad du vill betala. Ibland chockerande mycket.

Se till att telefonen är inställd så att data-roaming inte är tillåten
(vilket är grundinställningen i iphone) och surfa på wifinät istället.
Är du osäker på om data-roaming är avstängd, kollar du under
Inställningar –> Allmänt –> Nätverk.

Flight Status

Lättanvänd och pålitligt. Med Flight Status kollar du enkelt om ditt flyg går i tid. Är det försenat kan du ju lika gärna vänta på hotellet, ta en fika, eller bara göra något roligare än att hänga på flygplatsen. Du kan söka direkt på ditt flightnummer, på linje (exempelvis Arlanda – Newark), eller på flygplats. Flight Status visar avgångs- och ankomsttid, vilken terminal du lyfter från och ankommer till, och räknar även ut total flygtid. Det går även att lägga upp egna färdplaner.
Kostar: 38 kronor.

iTranslate

Från svenska till hindi, hebreiska eller maltesiska? Inga problem. Det här översättningsprogrammet klarar 42 olika språk och är ett smart sätt att snabbt lära sig enkla fraser för landet du befinner dig i.
Kostar: gratis. Men det finns en plusvariant som översätter hela meningar, den kostar 15 kronor.

Skype

Skypes app är ett av de nyttigaste reseverktyg som finns! Hitta ett trådlöst nät, starta Skype – och ring hem. Gratis. Och genialt. Funkar precis som Skype från en dator, skillnaden är att du pratar i telefonen – men över internet. Om mottagaren inte har Skype, kan du ringa till vanliga telefoner via Skype Out. Då får du betala för samtalen, men betydligt mindre än från en fast telefon och tokmycket billigare än om du skulle ringa över mobilnätet.

Nackdel: funkar inte i 3G-nät, du måste ringa över ett wifi-nätverk.
Kostar: gratis.

WeatherPro

En vädertjänst värdig en meteorolog. Nöjer du dig med att bara veta temperatur och om solen skiner eller regnet strilar, då funkar iphonens medföljande väder-app bra. Men om du vill ha högkvalitativa prognoser för över 800 000 platser världen över, då är det tysktillverkade Weather Pro som gäller. Här finns, förutom prognoser som sträcker sig i upp till sju dagar, även UV-index, vindeffekt, satellitbilder, daggpunkt och relativ luftfuktighet.
Kostar: 28 kronor.

Currency

Valutakonverterare som hämtar aktuell växlingskurs direkt när du öppnar programmet. Perfekt om du vill veta vad dollarn står i innan du ska på shoppingtur i New York, till exempel. Hanterar över 90 valutor som används i mer än 100 länder och är fullständigt busenkelt att använda.
Kostar: gratis.

Hotels.com

Sök och boka hotell direkt i telefonen. Inget överdrivet avancerat program, men det funkar lika bra som Hotels.com gör på nätet. Kan vara en smidig hjälp om du snabbt behöver boka ett hotell och inte har tillgång till dator.
Kostar: gratis.

Kayak

Välkända amerikanska prisjämförelsesajten Kayak finns nu även som app till iphone. Precis som på nätet: du söker flygbiljett och får olika alternativ listade med den billigaste först. Sedan klickar du dig vidare för att boka hos flygbolaget eller resebyrån.
Kostar: gratis.

Subway Map New York

Egentligen bara en bild av New Yorks tunnelbanenät, men den kan zoomas in och funkar utmärkt om du saknar en turistkarta. Fler och mer avancerade tunnelbane-apps finns att köpa, för de flesta stora städer i världen.
Kostar: gratis.

GÖRAN INGMAN
goran@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer