Arlanda, torsdag eftermiddag. Boeing 777:an från Kuala Lumpur landar före utsatt tid, utanför fönsterovalen dallrar asfalten av majsol och 26-gradig värme. Precis enligt receptet för en skön hemkomst.

Jag skriver ett sms och säger att jag räknar med att vara inne i stan om drygt en timme, Arlanda Express tar bara 20 minuter.

Samma misstag varje gång. Av någon anledning glömmer jag alltid Arlandas bagagehantering.

Jag sitter längst bak i planet, kliver av nästan sist. Köar några minuter i passkontrollen och vandrar vidare till bagagebandet, promenad och passvisning tar kanske en kvart. Men bagagebandet är precis som vanligt, tomt och stilla. Inga väskor synes än.

Efter tio minuter öppnas skjutluckan i väggen och bandet rullar igång. Ut kommer en (1) väska. Sedan ingenting. Efter ytterligare tio minuter trillar fler väskor ut, till stor glädje för flygbesättningen. För det är bara deras bagage som kommer.

Efter ytterligare väntan ringlar till sist resten av väsorna ut. Min kommer bland de första. Ändå har det tagit 45 minuter från att planet parkerade vid piren och urlastningen kunde börja.

45 minuter. Lika lång tid som det, enligt skärmen i inflightsystemet, tog för oss att flyga från Tallinn till Stockholm, lika lång tid som flygbussen tar in till centralen – eller mer än dubbelt så lång tid som resan med Arlanda Express.

Så här har det varit alla gånger utom en när jag landat på Arlanda efter en utlandsresa det senaste året.

Visst, möjligheten finns att andra flygplatser ute i världen också bjuder på väskväntan och bagagelängtan av samma imponerande mått. I Tasjkent, Novosibirsk eller Dar es Salaam.

Men jämfört med de flygplatser i Europa, Asien och USA jag har i färskt minne, är Arlanda tveklöst sämst. Med oerhört god marginal.

Förutom att det är precis det sista man behöver efter 12 timmar på ett flygplan, ger det också besökare till Sverige en dålig start och ett uselt första intryck av det välorganiserade land de trodde att de landade i.

Kuala Lumpurs flygplats, torsdag morgon en vecka tidigare. Snabbtåget från utrikesterminalen, passkontrollen och promenaden tar 15 minuter. I samma ögonblick som jag når bagabandet trillar min väska fram. Som en av de sista.

Kommentarer

kommentarer