Takbar i Bangkok

Jag och charter är inte alltid de bästa av vänner.

Men. Äras den som äras bör. Charterbolagen gör faktiskt en hel del för att erbjuda ett flexiblare, och modernare, sätt att resa på.

Allt är inte längre resor om 7, 14 eller 21 dagar på samma hotell, som inleds med incheckning i ottan i en flygplatskö längre än ett Vasalopp plus flyg plus busstransfer i en resa som känns evighetslång innan man – äntligen – kan öppna de där balkongdörrarna mot stranden bara för att upptäcka att ett gäng festande sextonåringar från Sollefteå kräks över räcket intill.

Jag vet. Allt är inte sådär. Verkligen inte. Problemet är väl bara att det fortfarande känns så. Charterbolagen skulle kunna börja skeppa svenskar i förstaklassflyg med flatbeds till sexstjärniga hotell med butlers i varje rum, stämpeln skulle leva kvar ändå.

Okej, det där var ett alldeles för långt stickspår för att komma till poängen: Apollo har en ny typ av kombinationsresa på gång. Och jag gillar den.

Tanken är att du ska kunna kombinera ett mellanklasshotell med ett exklusivare hotell på samma resa och samma resmål. Du kan alltså inleda resan med ett enklare boende och avsluta i flärd, de sista nätterna innan resan hem.

Apollo börjar med konceptet under kommande sommarsäsong, i mindre skala. Tolv destinationer har valts ut och om satsningen lyckas blir det fler resmål till kommande säsonger.

Smart! Precis så brukar jag försöka planera resorna. På bilresan i USA i oktober bodde vi enkelt och billigt under resans första del, men rundade av med ett riktigt bra hotell i New York City på slutet.

För några år sedan efter en Asienluff med spartansk levnadsstandard i flera veckor, tog vi in på Lebua at State Tower i Bangkok de sista nätterna, i en minisvit med svepande utsikt över staden och med den där oerhört läckra takbaren (bilden) som varenda resetidning tipsat om minst ett par gånger.

Kontrasten förstärker verkligen känslan av välmående och lyx – och minnet av resan blir också det bästa möjliga.

Nu går det att göra så även på charterresan.

Kommentarer

kommentarer