Thai Airways startar på Arlanda (Foto: Swedavia/Daniel Asplund)

”Tänk på att mycket julmat innehåller vätskor, som sillinläggningar, Janssons frestelse och skinka i spad”, uppmanar Arlanda som vill att du ska komma i god tid till flygplatsen i jul.

Resandet inför julen har redan börjat ta fart på landets flygplatser. På Arlanda märker man det främst på att utrikesresenärerna blir fler och nästa vecka ökar inrikesflygandet inför julfirandet.

För att allt ska gå smidigt och för att du inte ska riskera att missa flyget hem till släkten, eller till den där helt släktbefriade stranden i Sydostasien, tipsar Arlanda om vad du ska tänka på. Kanske självklarheter för vana resenärer, men de tål att upprepas:

1. Packa rätt redan hemma

I handbagaget får inga vassa föremål vara, och undvik vätskor så långt som möjligt. Packa sådant i det bagage som ska checkas in. Vätskor måste emballeras väl så att det inte börjar läcka, eftersom resenären själv kan bli ersättningsskyldig om andras bagage förstörs.

Tänk särskilt på att mycket julmat innehåller vätskor, som sillinläggningar, Janssons frestelse och skinka i spad.

– Packa alltid inslagna julklappar i det bagage som ska checkas in. Om säkerhetspersonalen inte ser vad det är, eller just ser att paketet innehåller till exempel ett knivset, så är det tråkigt att behöva öppna julklappen i säkerhetskontrollen på Arlanda istället för på julafton kring granen, säger Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda.

2. Förbered säkerhetskontrollen

I säkerhetskontrollen röntgas allt handbagage och alla passagerare passerar en metalldetektor. Förbered säkerhetskontrollen genom att lägga alla småsaker som mobiltelefon, nycklar, mynt med mera i ytterkläderna som sedan röntgas. Även kavajer ska numera röntgas. Den som har en bärbar dator med sig måste plocka upp den ur datorväskan och öppna den innan den röntgas.

– Förberedelsen sker bäst före själva säkerhetskontrollen. Om alla hjälper till genom att plocka i ordning sina småsaker och ta av sig sina ytterkläder innan de kommer fram till kontrollen går det snabbt och enkelt för alla, säger Jan Lindqvist.

3. Kom i god tid

Det är inte bara det att antalet resenärer är fler än en vanligt. Alla har också mer bagage. Det är därför bra att ta till lite extra tid på flygplatsen så att incheckning och säkerhetskontroll kan ske i lugn och ro.

– Både vi och flygbolagen har extra personal på plats för att hjälpa resenärer till rätta. Men det bästa är ju att komma i god tid och kanske få tid över till en fika före avgång istället för att riskera att missa årets julfirande, säger Jan Lindqvist.

Källa: Swedavia Arlanda

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer