Från 1 november trädde ett nytt amerikanskt flygsäkerhetsprogram i kraft, som förbjuder flygbolagen att utfärda boardingkort om resenärerna inte angett vissa specificerade uppgifter.

Vid det här laget har de flesta hört talas om ESTA, den anmälan som resenärer från bland annat Sverige måste göra på internet innan resan till USA. Sedan i förrgår finns också det nya systemet ”Secure Flight” som berör alla resenärer till och från USA.

Syftet med Secure Flight är att snabbare kunna matcha resenärer mot USA:s så kallade ”no fly-list” – listan över personer som inte tillåts resa med flyg i amerikanskt luftrum – och enligt amerikanska myndigheter ska det nya systemet minska risken för att resenärer felaktigt kopplas på listan.

För dig som ska resa till USA innebär Secure Flight att du från och med 1 november måste uppge kön, ålder och födelsedatum när du bokar en resa till USA. Om du inte gjort det får flygbolaget inte utfärda ditt boardingkort, enligt reglerna för Secure Flight.

Svenska resebyråer har redan infört systemet, till exempel MrJet, och kontaktar kunder vars uppgifter man saknar. Men om du är osäker, och framförallt om du bokade en kommande USA-resa för länge sen, då bör du kontakta din resebyrå för att kontrollera att dina uppgifter finns inlagda.

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer