Kompaktkameror med lång zoom är perfekta för en resa. Vi berättar vilka som blev bäst när Tidningen FOTO testade.

Systemkameror är för dyra och tar för mycket plats i packningen. Små kompaktkameror har för klena objektiv och räcker inte till för alla motiv. Är det ett problem du känner igen dig i när du ska välja en kamera som passar för resor?

Då ska du kolla in kompaktkameror med rejäla zoomobjektiv, eller ”långzoomare” som Tidningen FOTO valt att kalla kamerorna i den här kategorin.

Tidningen har testat åtta modeller och ger tre stycken betyget ”Rekommenderas”. Vi har tagit del av testet och visar er de tre kamerorna, i samarbete med Tidningen FOTO.

Sony Cyber-shot DSC-HX5

Sony Cybershot DSC-HX5

”En av testets mest välfyllda kameror,
vilket dock inte märks på utsidan. Tvärtom är det här en ganska  liten och nätt modell. Innanför skalet ryms ett 10x zoomobjektiv med rejäl vidvinkel och bildstabilisering, samt en bildsensor med tio miljoner pixlar som ger utmärkta, detaljerade bilder även i utskriftsstorlekar över A4. Här finns också inbyggd GPS-mottagare”, skriver Tidningen FOTO.
PRIS: ca 4 100 kronor

Panasonic Lumix DMC-TZ10

Panasonic Lumix DMC-TZ10

”Ifråga om finesser är det få kameror som
är i närheten av Panasonic TZ10. Inte nog med att den har ett bildstabiliserat 12x zoomobjektiv med rejäl vidvinkel. Här finns också manuella och halvautomatiska exponeringsmetoder, filmläge med HD-kvalitet och optisk zoom under själva filmningen, en stor och tydlig monitor (3 tum), välfungerande ansiktssökande autofokus – och inbyggd GPS!”
PRIS: ca 4 700 kronor

Samsung WB650

Samsung WB650

”Testets största och tyngsta kamera.
Men den går utan problem ned i en jack- eller rymlig byxficka. Kameran har även testets största zoomomfång, 15x, som sträcker sig från rejäl vidvinkel (motsvarande 24 mm för småbildsformatet) till kraftig tele (motsvarande 360 mm). På det hela taget en trevlig kamera med attraktivt pris.”
PRIS: ca 3 500 kronor

I testet fick tre kameror också betyget ”Mycket prisvärd”: Fujifilm Finepix F80 EXR (ca 3 000 kr), Casio Exilim EX-H15 (ca 2 800 kr) och Samsung WB650 som ju dessutom fick en rekommendation (se ovan).

REDAKTIONEN
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer