ESTA-blanketten, den elektroniska ansökan inför inresa till USA, blir ett absolut måste för amerikaresenärer att komma ihåg i år.

 

Jag gissar att det tar ett tag innan rutinen sätter sig och några ovetande passagerare lär dyka upp vid incheckningsdiskarna på Arlanda de kommande månaderna. Det ska bli intressant att höra hur det hanteras – om det blir tvärstopp och bara att vända hem, eller om det finns vilja och tid att hjälpa till med en snabbansökan på flygplatsen.

 

Resebyråer och flygbolag tycks i alla fall ha fått igång informationen, så förhoppningsvis blir de ovetande resenärerna få.

 

Den elektroniska ansökan ska ju ersätta det gröna inresekort, blankett I-94, som vi brukar klottra bokstäver i på en skakande bordsbricka över Atlanten. Men räkna med att det dröjer innan blanketten är blott ett otrevligt minne.

 

På väg från Vancouver till Las Vegas förra månaden frågade jag den kvinnliga passkontrollanten om det var sista gången jag behövde använda I-94. Svaret blev ett snett leende och en lång harang om buggar och problem i ESTA-systemet, avslutat med en uppgiven suck.

 

Har hon rätt finns risk att vi en tid framöver både får fylla i ansökan på webben och på flyget. Inte direkt den förenkling som utlovats.

 

Läs mer om ESTA i Nätansökan för USA-resa blir krav från 12 januari.

Kommentarer

kommentarer