A380 från Lufthansa

I mitten av september får Arlanda finbesök. För första gången landar världens största passagerarflygplan, Airbus A380, på svensk mark.

Fakta / Airbus A380

Längd: 72,7 meter
Vingspann: 79,8 meter
Höjd: 24,5 meter
Antal passagerare: 525 – 853 beroende på konfiguration.
Räckvidd: 15 200 km
Antal i luften: 31 stycken i juli. I slutet av året ska 36 stycken A380 ha levererats.

Airbus A380, eller superjumbon som det enorma flygplanet också kallas, fascinerar människor världen över. Om du inte haft förmånen att få se flygplanet i verkligheten under en utlandsresa, så dyker snart en möjlighet upp på svensk mark.

Lufthansa planerar en turné till Stockholm, Oslo och Köpenhamn med en av sina två A380 i mitten av september.

Syftet är att träna den flygande personalen i att landa på de skandinaviska flygplatserna, för den händelse att en A380 på linjen Frankfurt – Tokyo skulle behöva använda en av flygplatserna för en så kallad diversion. Det kan behövas av olika orsaker, till exempel om en passagerare blir akut sjuk, vädret blir dåligt eller tekniska problem uppstår.

Rykten om superjumbons Sverigebesök har florerat i flygforum på nätet i flera dagar. När BortaBra.se ringer Arlandas informationschef Jan Lindqvist vill han egentligen inte kommentera uppgifterna, men säger sedan:

– Det är Lufthansa som ska svara på de här frågorna, men jag kan åtminstone säga att jag inte förnekar uppgifterna. Framförallt förnekar jag inte 15 september.

BortaBra.se har sökt Lufthansa för en kommentar, utan att lyckas.

Klart är i alla fall att den som vill se en Airbus A380 landa på Arlanda bör rensa i kalendern och skriva ”flygspaning” den 15 september.

GÖRAN INGMAN
goran@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer