Dubai och The Palm (Foto: Flickr/Michael Foley)

Förra veckan hände det igen.

Jag träffade en bekant som berättade att hon precis varit i Dubai på två veckors semester. Det var fjärde samtalet på samma tema jag haft på bara ett par veckor. Lägg till det att flera vänner på Facebook antingen är i Dubai just nu, nyss har varit där, eller planerar att resa dit.

Känslan var att alla, plötsligt, börjat resa till Dubai. Jag avfärdade det med tillfälligheter, att det kanske var representativt för mina bekanta, men inte för svenska resenärer i allmänhet.

Men så i fredags kom uppgifter som pekar på samma sak. Dubai har under det senaste året klättrat från plats 28 till plats 12 bland de mest sökta destinationerna på Flygresor.se. Eftersom det handlar om Sveriges mest använda prisjämförelsesajt för flygbiljetter, med runt 100 000 unika besökare per vecka, är det ett gott statistiskt underlag.

Använder man Google Trender för att se vilka resmål som varit heta bland svenskarnas webbsökningar, blir bilden den samma: sökningarna på Dubai har ökat med 140 procent de tre senaste månaderna.

Slutsats: Dubai är verkligen stekhett.

Och varför inte. Vi har direktflyg med både Norwegian och SAS och restiden är rimlig, cirka sex timmar. Vädret är skönt när vi har vinter, stränderna fina, och shoppingen är kanske den svulstigaste världen kan erbjuda. Dessutom lockar nog utsiktsplattformen i 828 meter höga Burj Khalifa.

Fast jag är ändå lite förvånad. Svenska resenärer sägs ju ofta vara mycket prismedvetna, och Dubai är knappast billigt. Hotellen tillhör de dyraste i världen, efter Moskva och New York City.

Å andra sidan har det pratats i ett par år om att hotell och boende blir allt viktigare för svenskarna när vi reser – och att vi numera är beredda att betala mer för att bo bra.

Kanske är det förklaringen till Dubais kometkarriär bland destinationerna.

Eller finns det något annat som lockar? Vill du resa till Dubai, i så fall varför?

Kommentarer

kommentarer