International Departures (Foto: Istockphoto/eyeidea)

Lågkonjunkturen får charterbolagen att dra ned på direktflyg till långväga destinationer inför kommande vintersäsong.

Bland annat försvinner Maldiverna, Mauritius och Kambodja ur katalogerna. Charterkartan ritas om, som SvD skrev i helgen.

Samtidigt rapporterar vi på BortaBra.se att svenskarnas intresse för långväga resmål håller i sig. Man kan ju undra, som signaturen Stina i en kommentar till artikeln, hur det går ihop.

Förklaringarna är flera. Bland annat att det handlar om olika typer av resenärer. Vår artikel utgår från sökningar gjorda på Flygresor.se, en sajt som jämför priser på flygbiljetter, inte på charter- eller
paketresor. Den som endast reser charter söker förmodligen inte biljetter på egen hand på nätet. Det är en förklaring.

Men den främsta förklaringen är att charterbolagens agerande styrs av vad man TROR kommer att hända och av rädsla för ekonomiska förluster. Att Ving, Fritidsresor och Apollo planerar för att deras
resenärer i en lågkonjunktur kommer att välja kortare och billigare resor är ett företagsekonomiskt försiktighetsstänkande. Klokt måhända, men det innebär inte nödvändigtvis att charterbolagen har rätt.

Sanningen är att charterbolagen egentligen inte VET hur du och jag vill resa kommande vinter, bolagen spelar bara säkert och drar in på långresorna. Vilket får till följd att svenskarna väljer kortare resor, eftersom det är vad som bjuds.

Charterbolagen styr alltså hur deras kunder reser, inte tvärtom. Men när medierna hakar på med rubriker som ”Nu vill svenskarna ha korta resor”, ser det ut som resenärernas vilja, snarare än marknadens utbud.

Självuppfyllande profetia, brukar det kallas.

Den statistik vi bygger vår artikel på är faktiska siffror, inga antaganden. Av 81 000 sökningar efter flygbiljetter på Flygresor.se (under årets två första veckor), letades främst resor till långväga resmål. Topp tre var Bangkok, New York och Phuket.

Jag tycker att det talar ett tydligt språk: svenskarna vill fortfarande resa långt, även i krisens år 2009.

Men väljer vi att resa med charterbolagen kanske det blir Egypten och Kanarieöarna ändå. Det är ju dit deras flyg går.

Kommentarer

kommentarer