Krapao Moo thailändsk rätt

Tom Kha Gai var länge favoriten innan Massaman Curry tog över på min topplista över de godaste thairätterna. Nu har en ny rätt erövrat förstaplatsen: Krapao Moo.

Treenigheten syrligt, salt och kryddstarkt är helig. Alla rätter som lyckas förena de tre är goda, fantastiskt goda. Lex Buffalo Wings, USA:s och världens smaskigaste snabbmat.

Krapao Moo har liknande karakär. Syrlighet som drar i mungiporna, chilihetta på tungan och rejäl sälta på vägen ner.

Första gången jag smakade rätten var när en släkting kom på besök och lagade den här i lägenheten i Thailand. Det var så gott att ögonen rullade ett par varv.

Nu har jag upptäckt att en restaurang i närheten kör hem Krapao Moo för 60 baht, cirka 12 svenska kronor.

Gissa om det gick snabbt att bli stammis.

Rätten är enkel vardagsmat, en thailändsk variant av spaghetti och köttfärsås om man så vill.

Fläskfärs, röd chili, olja, vitlök, ostronsås, fisksås, socker, buljong och thaibasilika om man ska tro det här receptet. Men jag misstänker att de missat antingen citrongräs eller limejuice.

Håller du med? Om inte, vilken är din thailändska favoritmat?

Kommentarer

kommentarer