Mattakmannen i Ilulissat

Min kollega Johanna skrev om "raw food" nyss. Hon skulle ha varit med idag …


Föreställ er följande:


En trevlig grönländsk farbror (mannen på bilden ovan) med kråksparkar och milda ögon i ett väderbitet ansikte erbjuder dig en bit "mattak".

 

Vad gör du? Tackar vänligt ja, så klart. Biten är ju trots allt inte större än en godis à la engelsk konfekt.


Det som händer är att du strax ser ut som stadsbon nedan (Foto: mattakmannen).
Göran Ingman äter mattak

Mattak är hud från narval, med lite av späcket kvar på undersidan.
Rätten ska, enligt den grönländske gubbtjyven, vara bra mot det mesta
från blodproppar till hål i tänderna.


Mycket möjligt att han har rätt. Men det smakade fasansfullt,
vedervärdigt illa. Jag har svalt en hel påse Fishermans Friend Salmiak,
men det smakar fortfarande ruttet kadaver i munnen.

Kommentarer

kommentarer