Förvalda tillägg hos charterbolagen

Konsumentombudsmannen går på offensiven för att stoppa så kallad negativ avtalsbindning vid köp på nätet. Vår granskning visar att charterbolagen är de värsta i resebranschen. Ving och Apollo har förvalda tillägg på närmare tusen kronor per resenär.

Bocka ur och spara pengar

Så mycket får du betala om du missar att välja bort de förvalda tilläggen.

Ving

  • Reseförsäkring: 395 kronor
  • Flygmat: 160 kronor
  • Avbeställningsskydd: 170 kronor
  • Transfer: 140 kronor

SUMMA: 865 kronor

Apollo

  • Reseförsäkring: 230 kronor
  • Flygmat: 320 kronor
  • Avbeställningsskydd: 200 kronor
  • Transfer: 135 kronor

SUMMA: 885 kronor

Fotnot. Båda exemplen baseras på en resa till Rhodos under sommaren 2009.

Förvalda tilläggstjänster vid resebokningar på nätet bör förbjudas, anser Konsumentombudsmannen (KO). Igår meddelade KO att man stämmer resebyrån Mr Jet i Marknadsdomstolen för att få till en prejudicerande dom som förbjuder så kallad negativ avtalsbindning.

KO accepterar inte att kunder riskerar att få betala för oönskade tillägg bara för att de missat att bocka ur en ruta eller göra ett nytt val i en meny. Kunden ska aktivt välja den tilläggstjänst som önskas, inte tvärtom som ofta är fallet idag.

Att Mr Jet dras inför rätta beror på att bolaget tidigare hade förvalda tillägg i sin bokning, något man nu tagit bort. En genomgång som BortaBra.se gjort visar att problemet är störst hos charterarrangörerna.

Nästan tusen kronor

Apollo, Fritidsresor, Ving och Solresor har samtliga förvalda tillägg i sin nätbokning.  Värst är Ving och Apollo som har fyra olika tillägg förbockade, vilket adderar nästan tusen kronor till biljettpriset.

I Vings fall handlar det om reseförsäkring, avbeställningsskydd, mat på flyget och transfer. När vi provbokar en resa till Rhodos blir den sammanlagda summan av tilläggen 865 kronor – per resenär. 1730 kronor extra för ett par som reser tillsammans alltså.

Dyrast är den tillagda reseförsäkringen, 395 kronor per person. En tjänst som ofta är helt onödig eftersom hemförsäkring och försäkringen från betalkortet ger ett bra reseskydd.

Apollo har samma tilläggstjänster förbockade som Ving, men där landar slutnotan för extratjänsterna ännu högre, på 885 kronor per person eller 1770 för ett par.

Ving ändrar sig inte

Ving har inga planer på att ändra rutinerna för nätbokningen. De förvalda tilläggen blir kvar i avvaktan på domen i Marknadsdomstolen.

– Vi tycker att det är mest praktiskt att ha det på det här sättet och anser att det är en service till kunderna, säger Vings informationschef Magdalena Öhrn.

Gunnar Wikström, den jurist på konsumentverket som har hand om ärendet med Mr Jet, håller inte med.

– Det finns en risk att kunden inte noterar det förikryssade, vilket ger en negativ avtalsbindning. Vi anser inte att det här är en service och får vi framgång i Marknadsdomstolen driver vi frågan vidare till andra bolag.

Förutom Ving och Apollo med fyra förvalda tillägg, har Solresor tre och Fritidsresor ett tillägg som kunden måste välja bort för att undvika en högre kostnad.

Tillägg även hos resebyråer

Även bland nätresebyråerna finns syndare kvar, även om många plockat bort förvalda tilläggstjänster.

Flygpoolen lägger till 229 kronor för avbeställningsskydd och A2B Travel och AOB Travel adderar fyra olika tillägg till resans pris. Big Travel har reseförsäkring och återbetalningsgaranti förbockade.

Domen i Marknadsdomstolen kan dröja, processer på upp till ett år är inte ovanliga.

GÖRAN INGMAN
goran@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer