Charterbolagens största floppar

Vi får ofta läsa om succéerna, den stora efterfrågan och de extrainsatta flygen. Men det finns  en annan verklighet. Här är några av charterhistoriens största floppar.

Las Vegas, USA

Elvis Presley och Frank Sinatra åkte gärna till Las Vegas. Liza Minelli, Barbara Streisand och David Copperfield gör det fortfarande. Svenska charterresenärer har aldrig gjort det. Det lärde sig Apollo 1998 när staden var arrangörens stora sommarnyhet. Resandet tog aldrig fart och efter en säsong togs staden bort från programmet. Ving lärde sig inte av Apollos misstag utan försökte med Las Vegas igen tio år senare. Intresset var då om möjligt ännu mindre.
– Vi la ned det redan innan första avresan, säger Magdalena Öhrn, informationschef på Ving.

Edinburgh, Skottland

Den skotska huvudstaden är förvisso vacker, men något charterresmål är den inte. Det vet Fritidsresor som satsade på staden en sommar i början av 1980-talet. En blöt sommar ska tilläggas.
– Pundet var billigt men solen lyste med sin frånvaro, säger Marie Malmros, informationschef på Fritidsresor. 
Edinburgh, staden som är känd för sitt myckna regnande, lockade således inte soltörstande charterresenärer utan ströks ur programmet tämligen omgående.

Brighton, England

Ännu ett försök från Fritidsresor att lansera en mellanstor stad i Storbritannien som charterresmål. Ännu ett misslyckande. Orten både lanserades och försvann 1982.
– Vår dåvarande vd var entusiastisk. Marknaden var däremot iskall, säger Marie Malmros.

Golf i Istanbul, Turkiet

Ving hade uppenbarligen inte pratat med meteorologerna innan satsningen på golfresor till en resort utanför Istanbul sjösattes vintern 1995. Att banorna låg vackert uppe bergen hade man sett på hösten när man var där och rekade, man hade också sett att omgivningarna var gröna och fina. I januari, när första resan gick, var dock allt vitt. Snön låg djup och det gick inte att spela golf.
Golfresan till Istanbul plockades bort efter en säsong.

Azorerna, Portugal

Ännu en gång missade Ving att prata med meteorologerna i samband med att idén om en ny resa kläcktes. Den här gången handlade det om vintern 2004/2005 och resorna gick till Azorerna.
– Den som någon gång har besökt Azorerna på vintern förstår snabbt varför det inte blev någon succé. Åtta plusgrader och ösregn är inte ovanligt, säger Magdalena Öhrn.

Jalta, Ukraina

”Det gick inget vidare”, summerar Kajsa Moström, informationschef på Apollo, satsningen på Jalta vid Svarta havskusten 2007. Och man kan inte göra annat än att hålla med henne. Samtliga resor ställdes nämligen in redan innan första planet hade lyft. Varför? Ja, det finns säkert många förklaringar, men Kajsa Moström nöjer sig med att konstatera:
– Att stå upp och sola som är väldig populärt där, var tydligen inget vi svenskar längtade efter.

Korsika, Frankrike

– Vi ville ha Korsika, men det var uppenbart att korsikanerna inte var intresserade av oss, säger Marie Malmros om Fritidsresors första försök att få in den franska ön i charterkatalogen.

– Vi tvingades bort på ett otäckt sätt. Våra reseledare blev beskjutna.
Ändå försökte arrangören få igång charter till Korsika igen några år senare. Det är osäkert om resenärerna mindes skotten, men någon succé blev det inte.
– Det var år 2002 och vi har inte kommit tillbaka sedan dess, säger Marie Malmros.

Jersey

Sommaren 2002 lanserade Solresor den lilla självstyrande ön utanför Normandies kust som charterresmål. Det gick sådär. Hälften av platserna bokades snabbt, sedan tog det stopp. Solresor vet fortfarande inte varför.
– Vi körde fem avgångar innan vi la ned resmålet, säger Solresors informationschef Pauline Berndtsson.

Roquetas de Mar,  Spanien

Spaniens bästa klimat. moderna hotell, utmärkt golf och snygg presentation i katalogen. Bortsett stränderna som inte håller världsklass kunde förutsättningarna inte vara bättre. Ändå blev detta en ordentlig flopp för Fritidsresor sommaren 1988.
– Inga resor såldes och vi drog tillbaka trafiken innan den ens kommit igång, säger Marie Malmros.

Borovetz, Bulgarien

Ving Alpin hade stora förhoppningar på den bulgariska skidorten Borovetz en vinter i början av 1990-talet. Flyget dit var billigt, liftkorten och hotellen likaså. Ändå gick allt åt skogen. Orsak: vädret.
Det visade sig nämligen omgående att Borovetz inte tillhör de mest snösäkra skidorterna på jorden. Inte den här vintern i alla fall. Ösregnet vägrade ge med sig och efter en månad gav Ving Alpin upp. De inbokade gästerna fick välja en annan skidort.

Seychellerna

Ska man storsatsa på charter till ett lyxresmål måste tajmingen vara bra. Det var den inte när Ving presenterade Seychellerna som årets stora charternyhet vintersäsongen 2001/2002, det vill säga när  världen fortfarande befann sig i chock efter terrorattentatet mot USA den 11 september 2001, när resandet nådde bottennivåer och lågkonjunkturens grepp om ekonomin blev allt stadigare.
Efterfrågan var så klart liten och resorna lades ned efter en säsong.

Cayman Island

Mer lyx som inte gick hem, den här gången signerat Fritidsresor för cirka 15 år sedan. Resorna till Cayman Island skulle säljas i kombination med Florida/Miami. Det gjorde de inte.
– Jag tror inte vi sålde något alls, Cayman Island var alldeles för dyrt, säger Marie Malmros.

Millennieskiftet

Visserligen inte ett resmål, men enligt Magdalena Öhrn på Ving, är detta en av resehistoriens största floppar.
– Inget hotell någonstans i världen var fullbokat över millennieskiftet, säger hon.

Per Johnsson/Respress
redaktionen@bortabra.se

Kommentarer

kommentarer