Göran och A380

Jag kom precis tillbaka från Arlanda och Sverigepremiären för Airbus A380.

Världens största passagerarflygplan landade på bana 1, klockan 11.15 idag, inför ett 60-tal journalister, vip-gäster, och ett stort antal nyfikna flygentusiaster som försökte hitta bra utsiktsplatser utanför stängslet.

Vi journalister hade förmånen att få stå precis vid banan när A380:n från Lufthansa landade och det första intrycket var faktiskt inte storleken – utan ljudet. Eller snarare frånvaron av ljud. Jätteflygplanet är extremt tyst.

Storleken då? Klart att det är maffigt. 73 meter långt, 24 meter högt och ett vingspann på 79 meter går liksom inte att snacka bort. Men ändå är det svårt att förstå proportionerna så länge planet befinner sig i luften eller på en landningsbana.

Det var först inne i kabinen som det gick att börja greppa hur enormt flygplanet faktiskt är.

Ekonomiklassen på nedre våningen rymmer 420 säten och det kändes som att det aldrig tog slut på stolar. Mittgångarna är evighetslånga.

Benutrymmet är, för mina 184 centimeter, mer än tillräckligt och kabinen var ljus, rymlig och snyggt stilren.

På övre våningen finns en läcker första klass-avdelning med åtta säten som kan fällas till sängar, och väggar som med en knapptryckning glider upp och ger avskildhet. Efter första klass följde businessklass med 98 väl tilltagna stolar.

Just nu redigerar vi en video. Här finns vårt videoklipp från A380:ns besök på Arlanda och på den här sidan kan du se ett bildspel.

Kommentarer

kommentarer